Унікальна постать — унікальний спортивний захід

26.04.2016

На Закарпатті 29 травня відбудеться напівмарафон (21,5 км.), присвячений легендарному листоноші із Закарпаття  Ф. Фекети та 120-річчю сучасної Олімпіади.

Минулої п’ятниці (22 квітня) в офісі обласного відділення НОК України ( Ужгород, СК «Юність») відбулося перше спільне засідання керівництва мерії Перечина (Іван Погоріляк) та начальника віділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України (Іван Риляк) — на фото. На ньому члени оргкомітету обговорили основні питання щодо проведення напівмарафону ім. Ф. Фекети, який стартуватиме 29 травня о 17.00 в Ужгороді, на площі Жупанатській і через 2,5 години фінішуватиме у центрі наймолодшого міста Закарпаття, біля пам’ятника Ф. Фекеті. Крім легкоатлетів у ньому візьмуть участь і велосипедисти. Прохання членів оргкомітету до учасників: усі повинні зареєструватись на відповідному сайті, обов’язково мати дозвіл лікаря, а також хороший і святковий настрій.

У самому райцентрі також відбудуться змагання з різних видів спорту: легкоатлетична естафета, пляжний волейбол та футбол, гімнастика, настільний теніс, шахи тощо.  Яке ж справжнє свято без родзинок. Їх буде чимало. Це й урочисте запалення олімпійського вогню, і гарний концерт у виконанні місцевих аматорів, і почесні гості із Словаччини та Ужгорода, а також предки Ф. Фекети. До речі, один із них працює проректором УжНУ — це Володимир Фекета. До речі, з ним автор матеріалу свого часу підготував і надрукував у регіональній газеті «Новини Закарпаття»  матеріал під назвою «У людини таки два серця».

А весь цей спортивно-культурний захід вестиме відомий Гід-Довідник, Ферко Машлик, а якщо серйозно, то це знаний телерадіоведучий, мій давній та добрий цімбора й партнер, кандидат соціологічних наук Федір Шандор.  

Наша довідка: Гарне гірське село Тур’я-Ремета, що на Перечинщині, відоме, мабуть, єдиним у світі пам’ятним знаком листоноші, встановленому ще півтора століття тому на стіні православної церкви святого Михаїла. «Въ Память Приязности, Тверезности, Чесности и Послужности Посла Феодора Фекета. Померъ р. б. 1838», —  написано на барельєфі.

За історичними переказами, в XIX столітті жив в Тур’ї-Реметі поштар Теодор Фекета. Кожен день з Тур’янської долини виходив Федір, як називали його місцеві лемки-русини, аби отримати в Ужгороді й рознести листи мешканцям Перечинщини. А відстань між деякими поселеннями становить тут більше 30 кілометрів. Весь цей шлях Фекета проходив пішки з важкою сумкою.
Узимку 1838 року, переходячи річку по льоду, листоноша провалився й разом зі своїм цінним вантажем почав тонути. З останніх сил він зняв сумку й викинув на берег, а сам загинув у гірському потоці. На знак подяки й поваги односельці власним коштом замовили меморіальну дошку, яку встановили на стіні місцевого храму на честь 30-річної сумлінної праці героїчного поштаря.
У  2004 році на честь 215 років з дня народження та 165 років з часу загибелі реметівського листоноші у Перечин був відкритий бронзовий пам’ятник славнозвісному нашому земляку. Ужгородський скульптор Михайло Белень (на знімку) зобразив славетного поштаря в народному тогочасному вбранні, ступаючим з каменя на камінь у гірському потоці. До речі, на урочистому відкритті запросили праправнука Теодора Фекети – кандидата філологічних наук, екс-доцента Ужгородського університету Івана Фекету. Гадаю, що через місяць на святі, яке відбудеться  29 травня, нащадків буде куди більше. 
До речі, у Перечині це взагалі перший пам’ятник, і розповідають, що відтоді почалося справжнє паломництво. Адже зі всіх навколишніх сіл до монументу поштаря нині приїжджають пари молодят. А на камені постаменту вони залишають листи зі своїми мріями й побажаннями. Цікава традиція.