Свято футболу на Хустщині

20.01.2016

У Хусті пройшов  22-й турнір пам’яті засновників футболу на Хустщині братів Філаків

Турнір був започаткований 22 роки тому назад на честь знаменитих на Хустщині двох братів Михайла та Йосипа Філаків. Йосип Михайлович прожив 84 роки. Михайло Михайлович – 90 років. Після їх відходу в інший світ було прийнято рішення перейменувати турнір пам’яті братів Філаків. Три дні поспіль у спортивному залі Хустської ДЮСШ любителі футболу Хустщини змагалися за призи. Першими розпочали турнір юнаки 2003-2004 років народження. У змаганнях узяли участь 7 команд, зокрема вихованці тренерів Хустської ДЮСШ, ДЮСШ «Карпати», ДЮСШ «Нарцис» та учні загальноосвітніх шкіл Хустського району та міста Хуста, зокрема сіл Данилова, Стеблівки, Ізи, Олександрівки, Крайникова, Копашнова.

У віковій категорії 2003-2004 р.н. фіналі зустрілись учні села Ізи (тренер Віктор Вучкан молодший) та ДЮСШ «Нарцис» (тренер Василь Форкавець). З рахунком 5:3 перемогу здобули юні ізяни. Їм відповідно вручено дипломи першого ступеня, вихованцям ДЮСШ «Нарцис» диплом третього ступеня. Бронзовими призерами стали вихованці ДЮСШ «Карпати» (тренер Кодря Петро).

У віковій підгрупі 2001-2002 р.н. зустрілися команди ДЮСШ освіти (тренер Микола Буковецький) та ДЮСШ «Нарцис» (тренер Юрій Мовчан). З рахунком 5:0 перемогла команда ДЮСШ «Нарцис». Їм вручено дипломи за перше місце. ДЮСШ освіти на другому місці. Учні Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (викладач Василь Лукач) на третьому місці.

У турнірі взяли участь 18 команд серед дорослих (у минулорічному турнірі взяло участь 13 команд). Шість годин тривав футбольний марафон. Більше сил до фіналу зберегли команди «Юнаки» та ФК «Кошелево». У півфіналах зустрілися команди ФК «Бороняво» та команда «Юнаки». З рахунком 6:1 перемогу здобули юнаки. У другому півфінали за вихід у фінал зіграли ФК «Кошелево» та ФК «Велятино-2». З рахунком 6:2 перемогу здобула кошелівська команда.

Ігри проводились за олімпійською системою із вибуванням. Фінал проходив у безкомпромісній боротьбі на високих швидкостях між командами «Юнаки» та ФК «Кошелево». З рахунком 4:1 перемогу здобули команди «Юнаки». Їм вручено золоті  медалі. Срібні нагороди вручено команді ФК «Кошелево».

У нагородженні переможців узяв участь голова федерації футболу Василь Ізай та голова судколегії Ромео Буковецький, головний суддя Микола Буковецький. Відмінно провели суддівство Мирослав Фула та Сергій Гладинець.

Слід відзначити, що рівень майстерності як серед юнацьких команд піднявся на щабель вище минулорічних турнірів. Пройшла зміна поколінь на всіх рівнях.

Василь Деяк,

майстер спорту