Олімпійський день 2017р. в м.Ужгороді

22.05.2017

 Академік М. Амосов: «Біг — це здоров’я».

Наприкінці тижня в Ужгородський Боздошський парк прийшло більше трьох тисяч жителів та гостей міста над Ужем, аби взяти участь уже у традиційному Олімпійському дню бігу.

Серед учасників члени виконкому обласного відділення НОК України із сім’ями, депутатський корпус міської ради на чолі з мером Богданом Андріївим, потужна команда Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, яку очолює відомий легкоатлет,  майстер спорту України з «королеви спорту»  Валерій Найман, захисники Вітчизни (учасники АТО –Авт.),  школярі, їх батьки, дідусі з бабусями. Свого старту очікують люди з обмеженими можливостями на інвалідних візках. Прізвище О. Сухана занесене до Книги рекордів Гіннеса. Про такі цікаві ізюминки розповідає ведучий свята і паралельно бере інтерв’ю від його учасників. Ось він бесідує з Генеральним консулом Угорської республіки в Ужгороді Яношем Сабовим.

Сабов: «Це просто чудове свято, яке ваше олімпійське відділення проводить для людей, особливо для малечі. Тут дуже багато діточок. Усі у спортивних костюмах і очікують свого старту. Я теж не міг не прийти, адже легка атлетика — це мій улюблений вид спорту. Обов’язково приєднаюся до депутатського корпусу Ужгородської міської ради і пробіжу заплановану відстань.  Тим паче, що і погода нині гарна — сонячна, тепла, усміхнені люди, музика, дитячий гамір — немов у казці у цьому чудовому парку».

   Урочисту церемонію свята відкрив голова Ужгородської міської ради Богдан Андріїв. Звучить олімпійський гімн України. Начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Ерфан та начальник Закарпатського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, голова обласного відділення НОК України Іван Риляк побажали учасникам щасливого старту, вдалого фінішу й перемог.

Судді змагань, а це майстри спорту СРСР та України з легкої атлетики відповідно Анатолій Плеханов та Анатолій Коломоєць запрошують на старт людей з обмеженими можливостями на інвалідних візках. Усі вони у футболках з олімпійською символікою. Першим фінішував ужгородець Віктор Басько. Тут же мер Ужгорода та головний олімпієць краю Іван Риляк привітали переможця і вручили йому пам’ятний кубок, медаль, грамоту…

Продовжили спортивні баталії із забігу поліцаї та захисники Вітчизни (учасники АТО). Переможці та призери тут же нагороджуються відповідною  спортивною атрибутикою, книгами, журналами тощо. Ну, а далі на бігову доріжку виходили дошкільнята. З багатьма поруч бігли дідусі чи бабусі. До речі, усі учасники були розбиті на 6 вікових категорій. За ними у забігу взяли участь учні молодших класів, а відтак вихованці спортшкіл, шкіл-інтернатів, загальноосвітніх шкіл. Окремою групою взяли старт студенти вищих навчальних закладів краю. Серед них було і чимало майстрів та кандидатів у майстри спорту України з легкої атлетики. Звичайно, першими фінішували знані спортсмени краю. А завершували забіг ветерани спорту та члени виконкому обласного відділення НОК Закарпаття, почесні гості.

Після нагородження переможців та призерів забігу усі учасники Олімпійського дня бігу в Ужгороді стали глядачами показових виступів із боксу, фехтування, кіокушінкай-карате, рукопашного бою, міні-футболу, а також були проведені міні-змагання з армреслінгу в якому взяли участь Кротони, Дрогобецькі, закарпатські Жаботинські, Вірастюки, Клички, Піддубні…   

Ще одне інтерв’ю: «Мені приємно бути на такому чудовому святі, – сказав в інтерв’ю автору матеріалу  член виконкому облвідділення НОК України, чудовий гірськолижник 75-річний Іван Кокотко. Дуже добре, що навіть у такий скрутний час для нашої країни спорт і фізична культура набуває все більшої й більшої важливості. Не дарма говорять що спорт – це здоров’я нації, її краса та сила. Отож треба пропагувати фізичну культуру в будь-яких її проявах. Сьогоднішній Олімпійського день бігу – яскравий тому прояв. Ми маємо показати нашій молоді всю важливість здорового способу життя, адже вона – це найголовніше наше багатство – це ті, хто має вести нашу державу до нових вершин, прославляючи Закарпаття та Україну в цілому» – резюмував Іван Андрійович.

Свято «королеви спорту» в Ужгороді вдалося на славу. Цьому сприяли і спонсори, зокрема «Страхова компанія ТАС» (директор Олег Турянський), приватний підприємець Олександр Лемак, керівництво готелей «Арґо» та «Аніта», ПП Любов Іванюк.

https://www.youtube.com/watch?v=L5y0mO0jQJI