Танцювальна феєрія від Uzhgorod Open-2017

25.04.2017

Цьогоріч в Uzhgorod Open-2017, як зазначила незмінний організатор, керівник Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської федерації танцювального спорту, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Олександра Мишко, узяли участь 1200 пар та судді з 21 країни світу. Відрадно, що, крім наших зарубіжних сусідів та клубів із різних регіонів держави, приїхали представники Італії, Німеччини, Швейцарії, Австрії, Ізраїлю, Японії (що в її рік в Україні особливо знаково), Південної Африки та інші.

Співорганізаторами заходу, який за таким міжнародним статусом проведення в 2017 р. є фактично єдиним в Україні, стали Міністерство молоді та спорту України, Міжнародна федерація танцювального спорту (WDSF), ВГО «Всеукраїнська федерація танцювального спорту», Управління молоді та спорту Закарпатської ОДА, Ужгородська міська рада й Ужгородський клуб спортивного танцю «Грація». Велика вдячність за подаровані два дні справжньої краси руху та музики батькам спортсменів, волонтерам та власне безпосереднім учасникам – дуетам, їх тренерам, а також суддям.

Загалом у турнірі змагалися представники всіх вікових категорій (від найменших до найстарших, зокрема сеньйорів – від 35 років і «вище») у 30 видах програми. Серед учасників за два дні виступили й понад 400 дуетів із Закарпаття (із Ужгорода, Перечина, Берегова). Найбільше пар представлено в найелітнішій категорії – WDSF World Open. Тут, зокрема, у латиноамериканській програмі починали змагатися з 1/16 фіналу.

Високий рівень танцювання – високі вимоги до всього та в усьому. Ураховуються найменші дрібниці. Скажімо, у спортсменок у взутті з підборами обов’язково повинні бути нап’ятники («накаблучники»). Або ж одна з вимог до організаторів – необхідність установлення екрану для показу змагань безпосередньо в залі, перед паркетом. Охочі також мали змогу спостерігати за онлайн-трансляцією змагань в Інтернеті. У всесвітню мережу, на сайт flymark.dance одразу ж виставляли результати.

А подивитися було на кого. Як зазначив суддя змагань, президент федерації танцювального спорту Словаччини Петр Горачек, у латиноамериканській програмі серед дорослих перемогла не просто пара з Чехії (Марек Буреш – Анастасія Єрмоленко), а 17-ий дует у світі з кількох тисяч пар! Крім того, виступали загалом 5 пар із топ-50 планети. Або ж у WDSF World Open Standart перемогли Дімітру Дога й Сара Ертмер. Як вони теж неповторно танцювали!

Відрадно, що серед кращих себе зарекомендували й закарпатці. Так, із-поміж «Дорослих» у тій же «латині» Володимир Лятов і Вероніка Мишко («Грація») фінішували четвертими. Їх рівень танцювання теж неймовірно зачаровував. Або ж: у категорії «Ювенали 1 Open» у «стандарті» чотири дуети краю потрапили до фіналу, а Янош Мазюта й Софія Тетеніч («Грація») посіли 3 місце. Такий же результат показали Володимир Фіцай – Богдана Туркевич («Грація»; категорія «Молодь+Дорослі Rising Stars, латиноамериканська програма). Чимало пар запам’яталися стабільно високими результатами в обох програмах. Приміром, у «Ювеналах 2 Open» Даніель Оремус і Надія Канюк («Грація») потрапили до фіналу, де 5 місце здобули в «латині» й 6 в «стандарті».

Власне урочисто змагання відкрили трембітар та «формейшн» Закарпаття, чемпіон України, учасник чемпіонату світу з композицією «Дикі танці», що також стало своєрідною родзинкою турніру. А ще глядачі мали змогу насолоджуватися й іншими елементами шоу-програми. Приміром, перед нагородженням фінальні дорослі пари мінялися партнерами й так виходили потанцювати. Також на паркеті з’являлися дуети… суддів! Отож на турнірі панувала не тільки змагальна, а й дружня, можна сказати, родинна атмосфера. Відчувалося: учасники й глядачі віддані одній любові – любові до танцю, музики, грації… Спортсмени-іноземці, із якими довелося поспілкуватися, наголошували на теплому прийомі: комусь особливо запам’яталися овації глядачів, комусь – готелі, комусь – загальний рівень організації, іншим – щира відкритість Ужгорода. А в цілому кожен із присутніх виніс якусь свою неповторну частку вражень.

Петр Горачек, голова федерації танцювального спорту Словаччини: «У мене дуже хороше враження про турнір. Рівень його організації – один із найкращих серед змагань у Центральній Європі. Була можливість спостерігати за виступами пар світового рівня. Невипадково змагання отримали статус World Open».

Маліка Джумаєв (Німеччина), фіналістка в категорії «Дорослі» (латиноамериканська програма): «Мені дуже подобається турнір. Я вперше в Україні, зокрема в Ужгороді. Гарне оформлення залу. У фінал потрапили пари з високим рівнем підготовки. І ми з партнером теж!»

Вероніка Мишко, фіналістка в категорії «Дорослі» (латиноамериканська програма): «Насамперед скажу, що зібралося багато наших учнів. Вони самі виступали й підтримували мене з Володею, як також їх батьки та наші друзі. Звідси відповідальність була надзвичайно високою. Хотіли показати краще танцювання, адже два роки вже не виступали на цих змаганнях. І вони пройшли на «ура». «Виступалося» приємно, легко. Ми навіть не стільки працювали на результат, скільки просто танцювали у своє задоволення».

Марек Буреш (Чехія), переможець змагань у категорії «Дорослі» (латиноамериканська програма): «Ми знали, що перемога можлива. І природно, її прагнули. Дуже задоволені виступом. І турнір сподобався. Атмосфера була хорошою».

Анастасія Єрмоленко, партнерка Марека Буреша: «Я вже була в Ужгороді. Уперше виступили не так удало. А ось удруге – набагато краще. Хочу подякувати своїм тренерам, бо ми зараз у дуже чудовій команді. А ще ми хотіли б залишитися тут у готелі, бо в ньому дуже гарно. Ми не очікували. Але нас чекає робота, тренування, реалізація подальших завдань. Обов’язково приїдемо наступного разу».

Сара Ертмер (Німеччина), переможець у WDSF World Open Standart: «Це чудові змагання. Ми вже були тут кілька років тому. Кілька років тому уже було красиво. Нині ще більш приємно знаходитися тут. Організація справді чудова. Ми мали транспорт, гарний краєвид. Подбали дійсно про все, і ми почуваємося дуже добре тут.

Дімітру Дога, партнер Сари Ертмер: «Я дуже щасливий. Ми зробили все можливе. Звичайно, кожен хоче виграти. Ми вболівали за те, щоб перемогти. І сьогодні нам дуже сподобалося. Зробили все, щоб виграти».

…Коли турнір завершився, ведуча заходу сказала такі слова: «До зустрічі через рік!». Упевнені, багато хто чекатиме знову на Uzhgorod Open.