Перша футбольна вершина хустського футболу

08.09.2016

50 років тому команда «Будівельник» з Хуста стала бронзовим призером першості України серед колективів фізкультури

В 1964 році футбольна команда "Будівельник" стала чемпіоном Закарпаття, що дозволило їй помірятися майстерністю з кращими колективами України. Тренувалася команда під керівництвом Йосипа Михайловича Філака. Капітаном її з 1962 року став Михайло Довжанин.

Сезон 1966 року став вершиною для команди. Вона паралельно виступала й на першість області та першість України серед західних областей, де здобула перше місце. Це дозволило їй виступити в фінальних змаганнях першості України серед колективів фізкультури. Фінал проводився у вересні 1966 року на Хустському стадіоні "Авангард". У ньому взяли участь команди: "Шахтар" (Кадіївка), "Автоскло" (Константинівка), "Авангард" (Севастополь), "Темп" (Київ), "Восход" (Чернівці), "Будівельник" (Хуст). Результати матчів наступні:

"Будівельник" (Хуст) - "Металіст" (Севастополь) 0:4

"Будівельник" (Хуст) -"Автоскло" (Константинівка) 0:1

"Будівельник" (Хуст) - "Темп" (Київ) 1:1

"Будівельник" (Хуст) - "Авангард" (Кременчук) 5:1

"Будівельник" (Хуст) - "Восход" (Чернівці) 0:0.

Дві команди набрали однаково очків. Це – "Будівельник" (Хуст) і "Темп" (Київ). Рішенням суддів стало жеребкування для визначення володаря бронзових медалей. Щасливою була рука Олександра Товта, який витягнув третій номер для своєї команди. Гравці команди та уболівальники несли його на руках по стадіону. В складі команди були футболісти: І. Гойчук, Й. Гойчук, П. Кут, Ф. Орос, К. Ожват, Ф.Ньорба, О. Товт, В. Пекар, О. Лендєл. М. Попович, Й. Ланцфер, Ю. Борщ, В. Мадярчик, Є. Пілаш, В. Снітар, В. Кут. Капітаном команди був Михайло Довжанин.

І на сьогодні беруть активну участь у спортивному житті Хустського спорту Олександр Товт, який працює у ЗОШ №1 м. Хуста, Ожват Калман, який проживає у місті Будапешті, Юрій Борщ – на пенсії. Напередодні Дня фізичної культури любителі футболу Хустщини та ветерани ФК «Оболонь» щиро вітають ветеранів, які ще живуть на даний час і які були першими і добилися хороших результатів на республіканських змаганнях.

Василь Деяк