Ювілейна «Дружба» збирає прихильників королеви спорту

11.05.2016

Уже в 55-те в Ужгороді зібралися легкоатлети для участі в традиційному Кубку «Дружба». Цього разу до обласного центру Закарпаття з’їхалися 22 команди, або 300 учасників зі Словаччини та 8 областей України. Спортсмени змагалися в 10 видах програми.

На урочистому відкритті юнаків і дівчат вітали міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, представники Закарпатського обласного відділення (філії) КФВС МОН України, а національний прапор підняли майстри спорту міжнародного класу Руслана Цихоцька з Чернівців та Інна Ахкозова з Дніпропетровська.

Крім того, на Кубок приїхало чимало почесних гостей. Серед них, наприклад, відомий у минулому спортсмен, член виконкому Федерації легкої атлетики України, голова тренерської ради ФЛАУ, почесний член Національного олімпійського комітету України Олександр Величко та засновник «Дружби», почесний голова обласного відділення НОК Закарпаття, олімпійський арбітр  й почесний суддя змагань Леонід Городний. Останній, зокрема, зазначив: «Атмосфера на змаганнях дуже дружня, багато учасників, особливо школярів. І це прекрасно. Назва турніру виправдовує сподівання!»

Своєю чергою, віце-президент Федерації легкої атлетики Закарпаття Анатолій Коломоєць наголосив: «Офіційну частина змагань розподілили на два етапи, програма яких тривала протягом двох днів. Крім того, родзинкою заходу стали стрибки під музику у виконанні кращих стрибунок України ».

Справді,  вийшло гарне емоційне шоу. 7 спортсменок, із яких 2 майстрині спорту міжнародного класу та 1 майстриня спорту, замовляли собі улюблені мелодії й змагалися за  призи рекордсмена світу Ігоря Тер-Ованесяна, які вже вкотре виділило Товариство вірменської культури Закарпаття «Арарат». У підсумку перемогла Львів’янка Наталія Сахарук із результатом 6м 31см, що вище на 6см за норматив майстра спорту. Другою стала мсмк Інна Ахкозова з Дніпропетровська (6м 22см), а третьою – Анастасія Нікітіна з Черкас (6м 10см). Ужгородка Дарія Новикова вперше стрибнула на 6м і виконала норматив кмс.

В інших видах програми слід виділити перемоги на 100м (із результатом кмс 10.8сек, що дуже добре як для юнаків) та на 200 м (22.4сек) Олександра Пирогова з Маріуполя. Цей спортсмен виграв приз Анатолія Редька як кращий спринтер на Кубку від обласної ради ФСТ «Спартак». До речі, Олександр приїхав одразу з Луцька, де виконав норматив у бігові на 200м (22.36сек) на юнацький Чемпіонат Європи.  Артем Володичев з Чорноморська переміг у штовханні ядра (13м 91см).

Найчисельнішою з гостей була команда Рівненської ОСДЮШОР – 22 учасники. Серед них Марія Джекібаєва стала кращою на дистанціях 100 і 200 м (результати відповідно 13.0 і 26.5сек), а дівчата й хлопці перемогли в  естафеті 4х100м. Другими, між іншим, у названій дисципліні фінішували ужгородці. У цілому закарпатці показали теж непогані результати. Скажімо, Ярослав Козар із Мукачева посів 1 місце в бігові на 400 м, а в потрійному  стрибку та в довжину – Марина Бурлака з обласного центру. Михайло Гавран із міста над Латорицею фінішував першим у стрибках у довжину й другим – у потрійному, а Василь Юрик із Тячева навпаки, здобув «золото» в потрійному й «срібло» в довжину. Богдана Семенова з Ужгорода на дистанції 1500 м не мала рівних із часом 5хв 42.8сек. Анастасія Шушман із Мукачева виграла в штовханні ядра (10м 16см). Її землячка Крістіна Лендел виявилася найсильнішою в метанні списа (20м 95см), а в хлопців тут приймав вітання свалявець Олександр Чеботарев (34м 20см).

Паралельно з Кубком «Дружба» відбулася й V Спартакіада школярів Закарпаття, на яку з’їхалися представники всіх районів. Наталія Мага з Ужгорода перемогла в бігові на 100 і 200м й виграла приз Сергія Операйла від  обласного управління Комітету фізичного виховання і спорту МОН України як краща спортсменка-закарпатка.

У цілому атлетии були задоволені своєю участю. Так, Євген Сюч (Ужгородська ЗОШ І–ІІІ ст. №15, учасник у бігові на дистанції 400 м) зауважив: «Я прийшов, аби показати, що сучасні легкоатлети багато тренуються, віддаються своїй справі повністю. Ніхто мене не змушував прийти на змагання, я сам прийшов, тому що мені подобається цим займатись. Сподіваюся, колись змагатимусь і на професійному рівні». А ось  Ерік Ігнат (Ужгородська ЗОШ І–ІІІ ст. №8, срібний призер області на дистанції 800 і 3000м) зізнався: «Цей турнір дає надію всім учасникам на перемогу, і навіть якщо ти програв, то з’являється стимул багато працювати, щоб довести випадковість своєї невдачі». Або ж Олександра Шелепець (Ужгородський комерційний технікум, бронзовий призер України на дистанції 100 м з/б) теж зауважила: «Якщо з’являється нагода взяти участь у змаганнях такого плану, навіть не вагаюсь, адже дуже люблю легку атлетику. Той, хто сюди приходить, прагне перемогти й показати все, на що здатен. Також будь-яке змагання – такий собі «позитивний стрес» для спортсмена, який переживати щоразу приємніше. Чим більше ти тренуєшся, тим краще виступаєш. Дуже проста й зрозуміла аксіома. Працюй – і в тебе все вийде».

Залишається тільки чекати нового Кубка «Дружби» та сподіватися, що в Ужгороді все ж з’явиться сучасне легкоатлетичне покриття. До речі, на цю тему представник ФЛАУ Олександр Величко спілкувався з міським головою Ужгорода Богданом Андріївим, і той обіцяв посприяти  у вирішенні проблеми, яка вже давно стала хронічною.