На Закарпатті пройшли V Спортивні ігри школярів зі спортивного орієнтування

16.03.2016

Представники Кам’янецької ЗОШ з Ужгородського району (тренер С. Готра) та збірної Ужгорода (тренер Г.Фечо) перемогли у змаганнях зі спортивного орієнтування за програмою V спортивних ігор школярів Закарпаття, що проводилися поблизу обласного центру.

Особливо вражаючою була їх перевага на довгих і складних дистанціях, що пролягли стрімкими схилами Оріховецького лісу. Кам’янчани неподалік від дому вибороли 11 з 18 медалей, що розігрувалися першого дня змагань, ужгородці – 6 інших. Чемпіонами на довгій дистанції з майже 200-метровим набором висоти очікувано стали Крістіна Бобер та Андрій Василина, на середній – Анастасія Кремінська та Станіслав Паламарчук. Вони ж перемогли і в обох естафетах, де змагалися 24 дівочих та 32 хлопчачих пар.

Дівоча естафета принесла чимало несподіванок організаторам. Неочікувано для суддів у боротьбу за медалі втрутилися представники наймолодшої на змаганнях команди – збірної Мукачева. Успішно з першого етапу, секундою поступившись лідеру – 16-річній Анастасії Кремінській, фінішувала п’ятикласниця Мукачівської ЗОШ №2 Валерія Смочко. І на фініші двокілометрової естафети, що проходила через 18 контрольних пунктів, мукачівки були другими: срібні медалі вибороли гімназистки, сестри Ніна та Катерина Цепурдей. В кроці від нагород опинилася друга команда міста над Латорицею (Валерія Смочко та Ірина Розман) – у боротьбі за «бронзу» на фінішній прямій нашу 12-річну спортсменку лише на мить зуміла випередити 16-річна Вероніка Гуснай з Ужгороду.

Наступного дня в житловому масиві навколо парку Перемоги відбулися, старти на спринтерських та коротких дистанціях. Мукачівці найвдаліше виступили у спринті. Серед дівчат на двокілометровій трасі «золото» та «бронзу» вибороли 10-річні Катерина Цепурдей та Валерія Смочко, «срібло» – 15-річна Катерина Голик з Ужгорода. У змаганнях серед юнаків втретє першим фінішував 17-річний ужгородець Станіслав Паламарчук, друге місце зайняв 16-річний Володимир Манцулич з Кам’яниці, третє – 12-річний мукачівець Олександр Попович. На короткій дистанції одинадцятикласник Мукачівської ЗОШ №1 Артур Сватко став віце-чемпіоном, а переміг на цій трасі Андрій Василина у Ужгороду, третім став представник Ужгородщини Михайло Балога. У змаганнях дівчат комплект нагород розподілили між собою Крістіна Бобер, Вероніка Гуснай та іршавчанка Ганна Дякова. Незрозумілим чином «випарувалась» за ніч майстерність тих місцевих спортсменів, що днем раніше, вперше цього року стартувавши на трасах орієнтування, показали високі результати на технічно складних дистанціях в лісі, а цього дня блукали містом, програючи переможцям до 10 хвилин. Що це: якісь нові методи підготовки чи під час лекцій з Fair Play в університеті їх наставники прогулювали пари?

Змагання завершилися. До числа найсильніших увійшли команди Ужгородського району, Ужгорода, Мукачева, Міжгірського, Хустського, Іршавського, Виноградівського і Перечинського районів. Вже на початку квітня у Херсонській області збірна Закарпаття стартуватиме у фіналі V Всеукраїнських ігор школярів.